Kniha Sklenená izba o vile Tugendhat vychádza v slovenčine 30. júla


Slávna brnenská vila Tugendhat bola a stále je nadčasová. Moderná budova láka aj dnes mnoho turistov. Na prvý pohľad by nikto neznalý jej histórie nepovedal, že bola postavená pred II. svetovou vojnou a práve tejto vojny sa dosť jej príbeh dotýka. Tugendhat a jej osud, či skôr život, sa objavil aj vo filme. Nakrútil ho nedávno režisér Julius Ševčík práve na motívy knihy Mawera Simona. Oceňovaného britského spisovateľa. Kniha The Glass Room bola nominovaná na Man Bookerovu cenu, čo je v anglicky hovoriacich krajinách a pre anglicky píšucich autorov mimoriadny úspech.

Sklenená izba

Sklenená izba

Kniha sa inšpirovala skutočným príbehom manželov Tugendhatových… v knihe Landauerovcov. Bohatý priemysleník židovského pôvodu Viktor sa oženil s Liesel a počas svadobnej cesty spoznali rakúskeho architekta Reinera von Abta. Požiadali ho, aby im navrhol ich nový dom. Vytvoril výnimočnú stavbu, ktorá za prvej republiky nemala pár. Funkcionalistický dom vyniká dodnes jej výraznými veľkými oknami, rovnými líniami a svetlosťou. Nič podobné v tom čase nebolo široko ďaleko a toho si boli veomí aj Landauerovci. Užívali si ho plnými dúškami, organizovali večierky, žili výrazným neprehliadnuteľným životom v spoločnosti vtedajších celebrít kultúrneho aj politického života. Všetko zmení blížiaca sa nacistická hrozba a II. svetvá vojna. Jej obyvatelia ju musia opustiť, avšak jej príbeh nekončí.

Kniha v slovenčine vychádza až v roku 2019. Presnejšie vďaka vydavateľstvu Slovart vyjde v slovenčine 30. júla.

Knižné verzie tohto príbehu: 

Skutočná vila Tugendhat

Skutočná vila Tugendhat je projektom nemeckého architekta Ludwiga Miese van der Rohe a postavili ju v roku 1928. Objednávateľmi boli manželia Fritz a Greta Tugendhatoví, členovia bohatej nemeckej rozvetvenej rodiny židovského pôvodu. Stavba, ktorá vznikla na Čiernopolnej ulici v Brne, stojí dodnes, ako verejne prístupná architektonická pamiatka a výstavisko. Výnimočné architektonické dielo láka turistov z celého sveta. Otvorená je každý deň mimo pondelky. Patrí celosvetovo medzi najvýznamnejšie diela smeru známeho ako funkcionalizmus.

Keďže objednávka manželov Tugenhatových nemala nákladový strop, architekt van der Rohe sa prácu na návrhoch užil a pustil uzdu svojej fantázii. Zvolil tie najkvalitnejšie materiály, najmodernejšie technológie a navrhol dokonca niekoľko vlastných, ktorými prekonal akúkoľvek stavbu v krajine. Aj to bolo dôvodom, prečo sem meralo cestu viacero osobností z Prahy… len kvôli tomu, byť a vidieť tento dom na vlastné oči. V čase I. republiky, kedy všetci čakali a chceli pokrok, to bolo jendoducho niečo výnimočné.



Inzercia:

Tom

Autor článkov venovaných knihám, novinkám, recenziám, či rozhovorom. Človek, ktorý sa stretáva s knižkami, zaujímajú ho múdre knihy a knižné zaujímavosti...