Krásna kniha Ako sme kedysi žili tentoraz ako Obrazový sprievodca


Zora Mintalová Zubercová je známa etnologička a historička, ktorej prácu a odbornosť môžeme spoznávať prostredníctvom niekoľkých kníh. Pred pár rokmi už vyšla kniha s názvom Ako sme kedysi žili. Obrazy každodenného života našich predkov, kniha veľmi podrobná, hľadiac do minulosti našich predkov v rôznych regiónoch. V septembri 2021 vychádza podobná publikácia, no už na prvý pohľad zaujímavý, aj keď celkom iný typ.

Tentoraz je to Obrazový sprievodca s rovnakým názvom „Ako sme kedysi žili“. Odlišná je veľkosť a aj koncepcia obsahu. Vzniká totiž nádherná kniha plná pestrých fotografií, aktuálnych a objektových. Zachytávajú interiéri dreveníc v našich slovenských múzeách, nahliadajú do historických stavieb a nechýbajú ani detaily dobových nástrojov a potrieb. Súčasťou sú dobové fotografie zväčša zachytávajúce ľudí pri práci. Dôležitú časť práce na tejto krásnej knihe odviedol fotograf a grafik Vladimír Holina, ktorý pripravil množstvo fotografií a samotný dizajn knihy. Tá nadchne obrazovou aj faktickou stránkou.

Kniha Ako sme kedysi žili – obrazový sprievodca životom našich predkov

Knižka v tejto špeciálnej obrazovej podobe je príjemná na dotyk a atraktívna pre oči. Jej vnútro je vždy delené na témy. Tie sa venujú poliam, mestám či dedinám, príležitostiam, kuchyni, alebo konkrétnym priestorom. Autorka prihliada na rôzne aspekty života našich predkov. Priestor tak má predstavenie bývania, práce, obživy, remesiel, aj úradných budov a funkcií v dedinách a mestách. Zaujímavé informácie, pútavo a zrozumiteľné napísané predstavenie života, povinností a možností našich predkov rozšíria obzory. No pohľad na fotografie jednoducho teší.

Ako sme kedysi žili Zora Mintalová Zubercová recenzia obrazová

Zachytené sú interiéri aj detaily z rôznych slovenských múzeí. Pri listovaní neustále čitateľ naráža na známe obrázky, alebo budovy, prípadne detaily, ktoré si chcete pri budúcej návšteve všimnúť. Pri jednotlivých snímkach by sme možno uvítali uvedenie miesta, odkiaľ snímka je, no to nie je účelom knihy. Je ním ukážka toho, čo je práve témou. No aj samotné múzeá z „účinkovania v knihe“ niečo majú. V záverečnej časti krásnej a bohatej publikácie je prehľad našich múzeí, ich popis, fotografia a kontaktné údaje.

Knižka má svoju hodnotu

V tejto knihe možno cítiť vzťah autorky k našej minulosti. Ovláda ju, pozná zvyklosti, spôsob života, trápenia aj riešenia, no hlavne dobu. Na čitateľa chce preniesť mnohé poznatky, ktoré vnímame ako zaujímavé, pretože nám niečo pripomínajú. Doby možno nie až tak dávne, alebo doby nejasné. Možno poznáme nástroj, alebo slovo. Nepoznáme ale dej a pozadie. Alebo aspoň dôvod. Začítať sa do tejto knihy je príjemné. Už slovo na úvod čitateľa naladí na správnu vlnu a postupne si ľahko prelistuje knihou, v ktorej práve fotografie polahodia oku. Máme z nich pocit, akoby naše slovenské skanzeny mali tie najideálnejšie okná s prestupom toho najideálnejšieho svetla.

Ako sme kedysi žili Zora Mintalová Zubercová recenzia obrazová

Musíme však uznať. Kým pri vlastnej návšteve si všimneme všeličo, zväčša iní návštevníci, či kričiace deti ťahajúce za ruku, človeka odpútaj od podrobného skúmania. Nazrieť na fotografie v tejto knihe je vidieť zachytené inštalácie a zbierkové predmety k danej téme. Každému obrazu ako čitatelia venujeme toľko času, koľko chceme. Sledujeme detaily, krásu architektúry, aj domácich remesiel. Na druhej strane je krásou aj to, ako starostlivo niektoré predmety uchovávame a dômyselne spájame do celkov tak, aby sme mali aspoň nejakú predstavu o živote. Už chýba len knihu rozhýbať a vidieť aj zmienené nástroje v pohybe.

Ako sme kedysi žili Zora Mintalová Zubercová recenzia obrazová

Hodnotu má v tom, aké obrazy sú zachytené a čo na nich je. Nehovoriac o prednostiach po stránke dizajnu. Tým môže byť kniha kandidátom na zaslúžené ocenenie pre vizuálnu aj kultúrnu hodnotu. Ide skrátka o jednu z tých kníh, ktoré chcete mať doma a v polici, pretože jej prítomnosť v knižnici teší. Kniha je novinkou vo vydavateľstve SLOVART a je v predaji v každom dobrom kníhkupectve, ako aj na oficiálnych stránkach.

Ako sme kedysi žili Zora Mintalová Zubercová recenzia obrazová

  • Dátum vydania: september 2021
  • Oficiálne stránky slovart.sk


Inzercia:

Tom

Autor článkov venovaných knihám, novinkám, recenziám, či rozhovorom. Človek, ktorý sa stretáva s knižkami, zaujímajú ho múdre knihy a knižné zaujímavosti...